Tevékenységeink


A gyümölcstermesztés a zöldségtermesztés után a kertészet második legfontosabb ágazata. A friss gyümölcsfogyasztás illetve a gyümölcs alapú termékek fogyasztása alapvető az egészség megőrzése szempontjából, mivel számos betegség elkerülhető és orvosolható a helyes táplálkozással. Ezenkívül Magyarország illetve a Kárpát-medence számára fontos a gyümölcstermesztés, számos hagyomány, szokás kapcsolódik a gyümölcsfajok termesztéséhez, fogyasztásához, felhasználásához.


Küldetésünk

Országos illetve európai szinten is számos cég, szövetség foglalkozik a gyümölcstermesztés élvonalának fejlesztésével, a legmodernebb termesztési technológiák valamint fajták bevezetésével, terjesztésével. Társulásunk azért jött létre, mert azok a gyümölcstermesztők, akik még nem érték el a professzionális szintet, nincs elegendő tapasztalatuk a gyümölcstermesztésben vagy csak gondolkoznak gyümölcsültetvény telepítésén nehezen találnak olyan platformot, ahol elsajátíthatják a termelés alapjait, az üzem- és üzlettervezést. Szolgáltatásainkkal segítséget kínálunk nyújtani mindenkinek, aki gyümölcsös telepítését fontolgatja, vagy meglévő gyümölcsösének fenntartásában, fejlesztésében kérne tanácsot, gyakorlati útmutatást, javaslatot, véleményét továbbá szívesen konzultálna egyénileg vagy kisebb csoportban workshop formájában. Szakmai tevékenységünk elsősorban a csonthéjas és héjas fajok ültetvényeinek fenntartásában, kutatásában valamint termesztésében hosszú idő óta tevékenykedő szakemberekre támaszkodik, így főleg kajszi, őszibarack, európai szilva, cseresznye, meggy, dió, gesztenye és mogyoró ültetvényekkel kapcsolatban tudnak segítséget nyújtani. Állandó előadóink közt szerepel dr. Bujdosó Géza és Mendel Ákos.


Szolgáltatásaink

Tevékenységünk leginkább ismeretátadáson alapszik, mely keretében kisebb csoportoknak tartunk workshopokat / szakmai konzultációkat. Ezen alkalmak során tematikusan felépített előadásokban mutatjuk be az adott gyümölcs termesztését, annak nehézségeit, kritikus pontjait, kihívásait. Gyümölcsfajonként külön szervezzük rendezvényeinket, illetve külön kérésre más elrendezésben is vállaljuk szakmai ismereteink átadását. Esetenként gyakorlati bemutatóra is alkalom nyílik. Számunkra fontos a személyesség tanácsadáskor: ez a kulcsa a problémák, nehézségek pontos megismerésének, a megfelelő beavatkozás megtervezésének, ezért egyéni konzultációra is lehetőség van. Segítséget tudunk nyújtani a gyümölcsös tervezésénél, méretezésénél, a felhasználandó fajták illetve alanyok kiválasztásánál, a művelési rendszer megválasztásánál, kivitelezésénél, a telepítésnél, öntözési kérdésekben, növényvédelmi problémáknál, a művelésnél, a betakarítás tervezésénél, értékesítési csatornák kiválasztásánál, egyszóval a gyümölcstermesztés teljes vertikumában.